Miért válasszuk a hegesztő szakmát?

Ha valamilyen műszaki szakma elsajátításán törjük a fejünket, mindenképpen gondolkozzunk el a hegesztő szakma tanulásán is, hiszen érdekes, és változatos munkát végezhetünk, és megszerzett tudásunk birtokában garantáltan találunk állást is.

Ez a tanfolyam gyakorlat központú, tehát a gyakorlati helyen, élesben sajátíthatjuk el a szakma fortélyait, ezt nem lehet tankönyvből megtanulni. Hiszen meg kel tapasztalnunk hogyan zajlanak a különböző hegesztési eljárások, milyen eszközöket hogyan kell használni. Hogyan tudunk két fémet úgy összeforrasztani, hogy oldhatatlan kötést kapjunk? A gyakorlat során mindent elsajátíthatunk, ami ahhoz kell, hogy sikeres vizsgát kaphassunk, majd később elhelyezkedhessünk. Érdemes megjegyezni, hogy ha gyakorlati helyünkön meg vannak elégedve velünk, tudjuk teljesíteni, ami elvárnak tőlünk, akkor akár ott is maradhatunk főállásban. Az elmélet és a gyakorlat aránya 30-70%.

A hegesztő képzés végeztével egy versenyképes szakmával gazdagodunk.

A hegesztő képzés végeztével egy versenyképes szakmával gazdagodunk.

A hegesztő képzés időtartalma egy év, ez idő alatt négy hegesztő eljárást sajátíthatunk el, ezek a gázhegesztés, a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés, volframelektrodás semleges védőgázas ívhegesztés, és a bevont elektródás kézi ívhegesztés. Minden hegesztési eljárás során a fémeket megolvasztjuk, majd ezeket illesztjük össze oldhatatlan kötéssel. A hegesztési eljárásokat úgy kell kiválasztani, hogy a megmunkált anyaghoz és az elkészítendő munkadarabhoz egyaránt passzoljon. Ezt csak a tanulási folyamat során lehet elsajátítani a legpontosabban.

A hegesztő szakma ma hiányszakmának számít Magyarországon, ezért ha az ember műszaki beállítottságú, akkor ezzel a szakmával biztos állása lehet. Hegesztőként különböző, fémből készült alkatrészeket, szerkezeti elemeket hegeszthetünk, az alapok elsajátítása után, pedig megtalálhatjuk a hozzánk leginkább megfelelő hegesztési módszert. Ipari vállalatoknál, nagyüzemekben, vagy szinte minden műszaki termelő vállalatnál keresnek hegesztőket Magyarországon, illetve megszerzett képzettségünkkel akár külföldön is dolgozhatunk.

A külföldi elhelyezkedéshez bár nem elsődleges fontosságú a nyelvismeret, de a tartós kint tartózkodáshoz el kell tudnunk sajátítani az adott nyelvet, legalább olyan szinten, hogy megértsük, mit kérnek tőlünk munkánk során, esetleg még a társainktól segítséget, tanácsot is tudjunk kérni. Az Európai Unió tagországai közül Németországban, Ausztriában vagy az Egyesült Királyságban érdemes próbálkoznunk. Sok helyen a külföldi vállalat fizetése meg se közelíti a magyart. A legtöbben a magasabb fizetés reményében szeretnének külföldön munkát találni, de érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb külföldről betelepült műszaki cég ragaszkodik az anyavállalat fizetési viszonyaihoz, tehát Magyarországon is megkereshetjük akár azt az összeget is, mint külföldön.

Emberi készségek közül ki kell emelni a monotónia tűrést, hiszen előfordulhat, hogy 8 órán keresztül egyféle munkafolyamatot végzünk. Emellett egyedül egy csapatban is tudnunk kell dolgozni, hiszen általában a különböző munkafolyamatokat különböző emberek végzik, de ha valaki hibát vét, akkor a többieket hátráltathatja, ami ronthatja a termelést is. Precíz, pontos, és nagyon alapos munkára kell törekednünk a munkánk során, oda kell figyelnünk arra, hogy a munkavédelmi előírásokat is betartsuk.

Munkánk során minden hegesztési eljárást ismernünk kell. Érdemes tehát elgondolkoznunk ezen a műszaki készséget igénylő szakmán.

a

Vélemény, hozzászólás?