A plazmaferezisről

A plazmaferezis nem más mint a véradás egy speciális formája, ugyanis az eljárás során a levett vérből egy gép segítségével különválasztják annak egyik alkotóelemét, a vérplazmát, majd a többi részt visszajuttatják a donor szervezetébe. Hogy erre miért is van szükség? Azért, mert vannak olyan gyógyszerek, melyek alapanyagait nem lehet szintetikus módon, laboratóriumban előállítani. A vérplazma is számos ilyen életmentő gyógyszer alapanyagát képezi, melyek létfontosságúak a vérzékenységben, vagy éppen az immunhiányban szenvedő betegek számára.

Egy vérzékenységben szenvedő beteg egy heti gyógyszeradagjának előállításához 25 plazmaadóra, azaz plazmadonorra van szükség. Éves szinten csak a 400 hazai súlyos vérzékeny (A hemofíliás) beteg faktorpótlásához 520 ezer (félmillió!) plazmaadagra van szükség! Ezért is van szükség nagy számban plazmaadókra, akik számára nem jár szinte semmi kellemetlenséggel a plazmaferezis folyamata.

A plazmaadás ugyanis maximum fél órát vesz igénybe. A donoroktól steril, egyszeri használatra alkalmas eszközökkel veszik le a plazmát. Ennek a mennyisége mindössze 750 ml lehet. Mivel a plazma mindössze 72 óra alatt képes újratermelődni, ezért plazmát sokkal gyakrabban adhatnak a donorok, mint vért.

xet-nghiem-quan-trong4-1760x477132809

Plazmaferezis

Ma már a plazmaferezis központ Pest mellett számos nagyobb hazai városban is működik, így azoknak, akik vérplazmájukkal szeretnének segíteni másokon sokkal könnyebb dolguk van, mint volt mondjuk 5-10 évvel ezelőtt. Azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy csak egészséges emberek adhatnak vérplazmát, így azt egy alkalmasító vizsgálat előzi meg. Szintén kockázati tényezőnek tekinthető a túlzottan alacsony, vagy éppen túlzottan magas testsúly, így szintén nem adhat vérplazmát, akinek súlya 52 kg alatt, vagy 130 kg fölött van. Ezek mellett már csak egy korbeli korlátozás gördíthet akadályt a plazmadonorok elé, plazmát ugyanis csak a 18. életévüket betöltött, azonban 60 évesnél nem idősebb személyek adhatnak.

Mivel a plazmaadás a véradáshoz hasonlóan egy önkéntes, karitatív felajánlás a plazmaadó részéről, ezért pénzt értelemszerűen nem kap ezért cserébe, viszont a legtöbb plazmaferezis központban egy bizonyos összegű költségtérítést biztosítanak számára, mely fedezheti mondjuk utazási költségeit.

Ha arra adnánk a fejünket, hogy elmegyünk plazmát adni, de az orvosi ellenőrzés során kiderül, hogy mégsem adhatunk plazmát, akkor ne gondoljuk, hogy feleslegesen mentünk el, hiszen lehet olyan betegségünkre derülhet fény, amiről eddig nem is tudtunk. Másrészt ha egészségesek vagyunk, miért is ne mennénk el plazmát adni, hiszen rengeteg embertársunkon segíthetünk ezzel.

a

Vélemény, hozzászólás?