A kert királynője

A rózsák vitathatatlanul a legszebb növények, melyek természetesen a kertben érzik a legjobban magukat, de egy erkélyen, vagy teraszon is meg lehet teremteni a megfelelő körülményeket.

A rózsákat leginkább tavasszal érdemes ültetni, pontosabban áprilisban. A rózsát tőről lehet ültetni, melyet bármely barkácsüzletben meg lehet vásárolni. Ültetés előtt fontos a gyenge hajtásokat eltávolítani, az erősebb hajtásokat pedig a következő irányelvek szerint. A bokorrózsát 3, futórózsát 9, magas törzsű változatokat pedig 2-3 szemre. Persze léteznek olyan rózsafajták is, melyeknél a metszést nem kell elvégezni.

content_comment-jardiner-avec-les-enfants

Természetesen a virágoskert nem maradhat el megfelelő öntözőberendezés nélkül. Érdemes átgondolni, hogy kertépítéskor, ezt hogyan is fogjuk megvalósítani. Most nézzük meg, hogyan kell rózsákat gondozni.

Ültetése:
Akkora gödröt kell ásni, amelyben a gyökérzet kényelmesen elfér, ezután kevert humuszos földdel kell felölteni. Teraszon neveléshez természetesen a virágcserép fog gödörként szolgálni, amelyet szintén a humuszos keverékkel kell megtölteni, majd alaposan meglocsolni.

Gondozása:
A legfontosabb, hogy megfelelő nedvességű talajt kell biztosítani a növénynek. Melegebb, nyári napokon hetente egyszer, a délelőtti órákban kell alaposan meglocsolni, így estére a levelek könnyen megszáradnak majd. Amennyiben teheted, próbáld kerülni, hogy a leveleket nedvesség érje, így kivédheted a különböző gomás megbetegedéseket. Folyamatos metszéssel a növény mindig virágozni fog. Tavasszal a tél alatt lefagyott részeket kell először eltávolítani, nyáron pedig folyamatosan figyelni kell, hogy a vadhajtásokat időben le lehessen metszeni. A több éves rózsáknál figyelembe kell venni, hogy erős metszéskor hosszú hajtások, gyenge metszéskor pedig rövid hajtások fognak kialakulni. A beltéren nevelt rózsákat nem szükséges metszeni.

A tő formázása:
Metszeni mindig a rügy felett fél centivel, ferdén kell, abba az irányba amerre az új hajtást szeretnénk növeszteni. A metszésnek a rüggyel ellentétes irányba kell lejtenie, ellenkező esetben a ráfolyó esővíz károsíthatja a növényt. Kellő hozzá értéssel és metszéssel a növény alakja, virágzása befolyásolható.

Fontosabb tudnivalók:
A fiatal töveknek a legnagyobb a vízigényük és a szabadban tartott növényeket évente legalább kétszer trágyázni kell. Trágyázás után különösen figyelni kell a locsolásra, hogy a tápanyagok biztosan eljussanak a növény gyökereihez. Az elnyílt virágokat pár levéllel el kell távolítani, amilyen gyorsan lehet, így a növény erős maradhat. Egészséges tőről már heti egy csokor virágot is lehet gyűjteni, de a tövön célszerű egy nagy levelet hagyni, hogy újabb virágok fejlődhessenek.

a

Vélemény, hozzászólás?