A fogtechnikusi szakma rejtelmeiről

A mai világban rendkívüli fontossággal bír az ápolt megjelenés, melynek elengedhetetlen részét képezik a szép fogak és a kedves mosoly. Abszolút tökéletes fogsora csak kevés embernek van, így kijelenthetjük, hogy fogtechnikusra majdnem mindenkinek szüksége van élete során.

A fogtechnikus ugyanis nem csupán teljes fogprotézist készít, hanem például a letört fogakat pótolja, fogszabályozó készülékeket készít vagy éppen fogkoronát. Legyen szó szabálytalanul álló fogakról fiatalkorban vagy hiányos fogsorról idősebb korban, egy fogtechnikus szolgáltatásait nemtől és kortól függetlenül időről időre mindenkinek igénybe kell vennie. Gyakran nem is gondolunk arra, hogy akár egy egyszerű esés, apró baleset is végződhet egy fog törésével, kiesésével, amely ha szembetűnő helyen történik, akkor kénytelen vagyunk korrigáltatni a hiányt. Persze a fogmű javítások nem csupán esztétikai szempontok miatt lehetnek fontosak, hiszen a sérült fogak könnyedén szuvasodhatnak, érzékennyé válhatnak, és ha a helyzet nagyon elfajul, akkor akár szájsebészeti beavatkozást is igényelhet a probléma.

Ennek a szakmának a megléte tehát sokkal nagyobb fontossággal bír, mint azt valószínűleg elsőre gondolnánk. A fogtechnika ebből kifolyólag folyamatosan fejlődik, alkalmazkodva a világhoz és a benne lezajló változásokhoz. A fogtechnikus szakemberek ezért gyakran vesznek részt továbbképzéseken, különféle konferenciákon, hogy folyamatosan fejlesszék magukat, naprakészek legyenek. Alapvető készségeik közé tartozik a kitűnő kézügyesség, valamint a szükséges gépekhez, eszközökhöz, anyagokhoz való tökéletes hozzáértés.

A fogtechnikusi szakma fejlődését egy nem hozzáértő ember is nyomon tudja követni, hiszen tudjuk, régen még fémből készítettek tömést, hidat vagy éppen koronát. Sokak esetében még mindig megfigyelhetőek ilyen fogpótlások, azonban esztétikai és tartósság szempontjából bevezetett porcelánkoronák jobb megoldásnak bizonyulnak. A legújabbnak a cirkónium-oxid koronákat tekinthetjük, melyek megjelenése rendkívül természetesnek hat színét és fényáteresztő tulajdonságát is figyelembe véve.

fogtechnikus

A fogtechnikusi egy egyre keresettebb szakma idehaza is.

A fogtechnika – amellett, hogy folyamatos tanulást és fejlődést igényel – alapjai elsajátíthatóak egy OKJ képzés során. A tanfolyam javarészét, hozzávetőleg 70%-át gyakorlat teszi ki, míg az elméletet 30%. Ebben benne van az egészségügyi ellátástól, a technikai alapismereteken át, a fogpótlások készítéséig minden.

A fogtechnikusi szakma bizonyosan nagyfokú precizitást, figyelmet igényel, de mindez egy nyugodt környezetben, nagyrészt egyedül végezhető munkakör. A kereseti lehetőségek viszonylag magasnak tekinthetőek, az elhelyezkedés kérdése pedig egyszerű, hiszen bevett szokásként saját vállalkozás formájában végzik fogtechnikusi tevékenységüket.

a

Vélemény, hozzászólás?